Absance epilepsie

Absence epilepsie komt veelal voor bij kinderen tussen ongeveer de 4 en 12 jaar oud. Het is een epilepsiedyndroom waarbij het kind dan kortdurend buiten bewustzijn is. Vaak komen er dan ook automatische bewegingen in het gezicht of met de handen voor. Deze absences duren maar kort; meestal enkele seconde.

Een voorbeeld van een “typische” absence

  1. Tijdens het spelen stop het kind ineens met spelen en reageert dan nergens meer op; niet op roepen, niet op aanraken… nergens op. Meestal staren ze dan wat voor zich uit.
  2. Zoals ik net al schreef; er zijn vaak ook kleine bewegingen in het gezicht te zien.  Bijvoorbeeld slikken, smakken, schokjes van het hoofd en knipperen met ogen. Sommige kinderen bewegen wat met hun handen.
  3. De aanval stopt plotseling weer en het kind gaat weer verder met waar het mee bezig was. Het is gewoon even een soort van stroomstoring. Het kind is niet verward.

Dit is een voorbeeld van een absence bij Juul van 5 maanden:

En dit is een filmpje van Carolie van ongeveer 4 jaar die een absence krijgt:

Er kunnen weinig maar ook wel tientallen absences op een dag plaats vinden. Meestal hebben de kinderen er zelf maar weinig last van en merken ze het zelf niet.

Naast die “typische” absence bestaan er ook absences die wat afwijken van wat je hierboven las. Dat zijn dan a-typische absences. Ze lijken dus wel erg op die “typische”. Het kind reageert dan bijvoorbeeld wel wanneer je roept en ze duren bijvoorbeeld langer dan enkele secondes.

Vervolgens heb je van de absence epilepsie nog twee vormen:

  • Absence epilepsie die ontwikkeld tussen ongeveer de 6 en 7 jaar
  • Juveniele myoclonische epilepsie (JME) die ontwikkeld tussen de 10 en 20 jaar. Dit is een epilepsiesyndroom dat gekenmerkt wordt door drie verschillende soorten aanvallen. Myoclonieën, gegeneraliseerde aanvallen en absences.

Een absence is onschuldig, maar je moet deze wel behandelen. Het veroorzaakt geen hersenbeschadiging ofzo, maar wel kan het gevaarlijk zijn in het verkeer of kan een kind bijvoorbeeld lesstof op school missen waardoor schoolprestaties achteruit kunnen gaan.

Hier mijn ervaring met absence epilepsie.

 

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter

Start typing and press Enter to search