Nervus Vagus Stimulatie (NVS)

Zelf heb ik een Nervus Vagus Stimulator (NVS). Bij NVS wordt er een stimulator geïmplanteerd, die verbonden wordt aan een hersenzenuw in de hals, de linker nervus vagus. De stimulator lijkt een beetje op een pacemaker.

De NVS geeft kleine stroomstootjes af aan deze zenuw. Vervolgens kan dit zorgen voor:

  • Minder aanvallen
  • Dat de aanvallen wat korter zijn dan ze waren
  • Dat de aanvallen wat minder heftig zijn

Je zal dus niet meteen helemaal van de aanvallen af zijn, maar het is iets. In combinatie met medicatie wordt dit alles nog minder; misschien is de epilepsie dan wel onder controle.

Bij mij werd er neurochirurgie aangeraden, maar dat werd hem helaas niet. Plan B zou dan een NVS of DBS worden. Ik koos uiteindelijk voor de NVS.

De NVS behandeling is dus voor mensen met epilepsie waarbij de medicatie onvoldoende werkt en die niet in aanmerking komen voor neurochirurgie. Of dat misschien niet willen. De NVS behandeling kan ook bij kinderen.

Het plaatsen van de stimulator gebeurt in een gecertificeerd ziekenhuis door een neurochirurg. Het is dus een echte operatie waarbij je volledig onder narcose gaat. Na de operatie moet de stimulator goed ingesteld worden. Dit gebeurt op de poli waar verpleegkundige specialisten van Sein werken. Bij mij werd de stimulator geplaatst in het Amsterdam UMC locatie AMC en ingesteld in het Amsterdam UMC locatie VUmc.

De stimulatoren komen uit Amerika. De stimulator is niet alleen in Europa, maar ook door de FDA getest. Deze FDA heeft voor apparatuur een strengere controle dan Europa. We kunnen er op vertrouwen dat de stimulatoren goed getest en veilig zijn.

SEIN is gecertificeerd in het verwijzen voor NVS-behandeling. Bij mij heeft dus een verpleegkundige specialist van SEIN (die werkt in VUmc) beoordeelt of ik in aanmerking kon komen voor NVS. Dit allemaal in overleg met de neuroloog.

 

 

 

Medische afbeeldingen gemaakt door Mickely + Partners

Recommended Posts
Showing 6 comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter

Start typing and press Enter to search