Eerste hulp bij een epileptische aanval

Wat doe je nou wanneer iemand een epileptische aanval krijgt? Er bestaan veel verschillende epileptische aanvallen. Elke aanval uit zich op een andere manier. De aanvallen die bijna iedereen wel kent zijn de tonisch clonische aanvallen waarbij diegene die de aanval krijgt op de grond valt, gaat schudden, overgeeft etc. Die zien er vrij schokkend uit.

Wat ik zeg tegen mijn omgeving wat ze moeten doen wanneer ik een aanval krijg

Zelf zeg ik altijd tegen mensen dat ze mij gewoon moeten laten gaan; de aanval moet er namelijk uit. Het is fijn als ze ervoor kunnen zorgen dat ik zo min mogelijk letsel op loop door gevaarlijke voorwerpen aan de kant te leggen. Mijn ouders zeiden vroeger altijd dat het lijkt alsof er een batterij in mijn hoofd zit die vol loopt en wanneer die vol is ik een aanval krijg om de batterij weer leeg te maken. Die batterij moet leeg, dus de aanval moet er uit. Je kan het niet tegenhouden. Ik vraag mijn omgeving ook altijd om andere mensen weg te sturen en alleen bij mij te blijven; of met twee. Ik wil niet graag dat iedereen het ziet en blijft kijken. Ik schaam mij er namelijk nog voor.

In mijn geval heb ik de omgeving verteld dat ze mijn NVS-magneet over mijn NVS-stimulator mogen halen. Dan stopt de aanval sneller en zal ik minder letsel oplopen. Deze hangt bij ons thuis aan de afzuigkap en ik heb er altijd een in mijn tas. Omstanders op straat en ook mensen met een EHBO-diploma mogen niet in je tas kijken dus zullen niet snel de NVS gebruiken en weten er ook niet van. Dit heb ik eens gevraagd bij mensen die EHBO-cursussen geven.

Een ambulance is alleen nodig wanneer de aanval heel lang duurt. Bij meer dan 3 minuten, zeggen ze, moet je een ambulance bellen, omdat er dan kans is op een status epilepticus. Het is dus handig om een aanval te timen. Ik geef altijd bij mensen aan dat als ze er zo van schrikken en ze echt heel graag de ambulance willen bellen dat ze dat dan maar gewoon moeten doen. Het is voor de omgeving erg schrikken.

Wat ik zeg dat ze niet moeten doen is: Ga mijn aanval niet tegen willen houden en stop niet iets tussen mijn tanden.

Mijn dochtertje van 4 jaar heb ik laten zien hoe ze haar vader kan bellen. Bij de iphone zit een emergency button. Nola kan deze zelf indrukken en vervolgens op het telefoonnummer van mijn vriend drukken. Ook heb ik haar gezegd dat ze maar even bij de buren aan moet bellen als ik eens ‘gek’ doe.

Hieronder een overzicht met tips voor omstanders

Vermijd gevaarlijke situaties. Probeer iemand niet te verplaatsen tijdens de aanval. Alleen bij gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer of in het water, is het wel belangrijk om in te grijpen. Trek diegene dan bijvoorbeeld weg van de waterkant of van een drukke straat. Haal ook altijd scherpe, hete en/of harde voorwerpen weg en houd omstanders op afstand. Zorg hierbij voor je eigen veiligheid.

Stop niets tussen de tanden. Sommige mensen bijten tijdens een aanval op hun tong, lippen of wang. Dit is in het algemeen niet te voorkomen, ook niet door iets tussen de tanden te stoppen. Dat is zelfs gevaarlijk, omdat de kans op verstikking of gebitsbeschadiging daardoor toeneemt.

Probeer het hoofd te beschermen. Leg een jas, kussen of doek onder het hoofd. Bied eventueel bescherming met je handen.

Geef geen mond-op-mondbeademing. Dit heeft geen zin, omdat de luchtwegen geblokkeerd zijn. Probeer ook niet iemand bij bewustzijn te brengen door water in zijn of haar gezicht te sprenkelen.

Houd de (krachtige) lichaamsbewegingen niet tegen. Dit kan alleen maar extra letsel veroorzaken, zoals botbreuken en spierletsel.

Maak knellende kleding los en neem de bril af. Zo kan iemand vrijer bewegen.

Kijk of de persoon identificatie bij zich draagt, bijvoorbeeld een SOS-bandje of een zogenoemde dog tag. Hierop staan vaak medisch gegevens en aanwijzingen hoe je tijdens de aanval hulp kunt bieden. Ook vind je hierop vaak de identiteitsgegevens van de persoon.

Houd de tijd in de gaten. Duurt de aanval langer dan vijf minuten? Volgt de ene aanval op de andere? Of heeft de patiënt zich verwond? Bel dan een arts of 112.

Leg hem of haar, na de aanval, eventueel in stabiele zijligging. Hierdoor kunnen speeksel en eventueel bloed na tongbeet uit de mond lopen. Daarbij kan de tong niet in de keel zakken en worden de luchtwegen vrijgehouden.

Ik hoop dat je zo wat wijzer bent geworden. Als je voor het eerst een tonisch clonische aanval ziet zal je erg schrikken, maar mijn vriend zegt dat je er wel aan went. Het blijft niet leuk om te zien, maar je zal minder schrikken. Zelf heb ik het nog maar één keer gezien bij mijn broertje. Ik was toen een jaar of 16 en schrok heel erg.

In deze blog heb ik geschreven over wat je moet doen bij de tonisch clonische aanvallen. Je kan hier, op de website van het epilepsiefonds, meer lezen over wat je kan doen bij verschillende soorten aanvallen. Op deze website staan ook filmpjes die je kan bekijken.

 

(Bron: Gezondheidsplein)

 

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Start typing and press Enter to search